Fedor de Beer

Fedor de Beer is geboren in 1975, in het Brabantse dorp Sint Michielsgestel. Als kind las hij alles wat los en vast zat, van De Kameleon, Snuf en Arendsoog tot De Vijf, De gebroeders Leeuwenhart en Oorlogswinter. Het maakte eigenlijk niet uit wat, als er maar letters in stonden. Alhoewel, zodra hij in de bibliotheek kwam, verdwenen er standaard een paar historische boeken in zijn tas. Heerlijk vond hij het om meegevoerd te worden naar onbekende plaatsen in het verre verleden en op de eerste rij toe te kijken bij gevechten, ontdekkingen en spannende avonturen.
Na de middelbare school besloot hij meester te worden en toen hij eenmaal op de basisschool werkte, merkte hij al snel dat hij heel wat verhalen zo uit zijn mouw kon schudden. Veel kinderen waren gek op de verhalen die hij vertelde, vooral die tijdens geschiedenisles. Ooit, dacht hij toen, ooit ga ik ze opschrijven. En stiekem deed hij alvast wat voorwerk, in schriften, op kladpapier en op zijn eerste computer.
Naast het lesgeven in de bovenbouw studeerde hij filosofie en pedagogiek aan de universiteit in Nijmegen en merkte dat verhalen des te leuker zijn als ze je aan het denken zetten. Kan iets bijvoorbeeld slecht zijn als iedereen het doet? Na zijn studies schreef hij een saai, dik boek voor volwassenen over schoolartsen waardoor hij zich voortaan doctor mocht noemen. Maar wat heb je aan zo’n titel als maar weinig mensen je boeken lezen en dus besloot Fedor opnieuw les te gaan geven, maar nu aan studenten die graag leraar wilden worden. Als opvoedingsfilosoof probeert hij hen nu aan het denken te zetten over goed onderwijs en over wat nodig is om een echt goede leraar te kunnen zijn.
En toen begonnen de verhalen weer te kriebelen en besloot hij eindelijk er eens werk van te maken. Omdat schrijven een echte kunst is, volgde hij een cursus schrijven voor Kinderen in Amsterdam en begon te schrijven aan zijn eerste historisch verhaal, het verhaal van Het Kindertransport. Dat had een reden: ‘Ik kende het verschrikkelijke lot van Het Kindertransport, maar merkte dat heel veel mensen dit vreselijke stukje geschiedenis vergeten waren. Met mijn boek Het Kindertransport wil ik niet alleen die kinderen uit die trein herdenken wiens leven werd weggevaagd omdat ze toevallig Joods waren, ik wil vooral ook laten zien dat zij stuk voor stuk kinderen waren zoals jullie. Iemand heeft eens gezegd: er zijn geen zes miljoen Joden vermoord, maar er is zes miljoen keer één mens omgebracht. Een mens met dromen voor de toekomst, een toekomst die er niet mocht zijn. Niet voor hem. En dat zes miljoen keer! Wat met deze kinderen is gebeurd, mag nooit meer gebeuren en wie Het Kindertransport leest, begrijpt waarom.’
Sinds enkele jaren woont Fedor met Petra in Malden, niet ver van een van de vele plekken waar de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers vochten tijdens Operatie Market Garden.

Verschenen van deze auteur

Het kindertransport
176 pagina's
Prijs: €17.99
More >>

Het kindertransport
173 pagina's
Prijs: €11.99
More >>

Expeditie Toi Moko
134 pagina's
Prijs: €9.99
More >>

Operatie Turtuga
192 pagina's
Prijs: €9.99
More >>