Dick Laan

Dick Laan werd geboren in 1894 in Wormerveer, een dorp aan de Zaan. Zijn vader was fabrikant en ook Dick's toekomst zou in de dropfabriek liggen. Maar zijn hart lag bij het maken van films en in de Eerste Wereldoorlog werd zijn droom werkelijkheid. Hij maakte zijn eerste speelfilm in 1917 en er volgden nog vijftig speelfilms en documentaires.


Met kinderboeken begon Dick Laan, toen zijn scenario's te ingewikkeld en dus te duur werden voor verfilming. Dick Laan was getrouwd en woonde in Heemstede. Hij was erg geïnteresseerd in kinderen. Vaak observeerde hij ze, en aan zijn neefjes en nichtjes vertelde hij verhaaltjes. Zo ontstond Pinkeltje, het kleine dappere mannetje, dat soms zo dom kon zijn. Voor Dick Laan was herkenbaarheid het belangrijkste element in kinderboeken. Hij schreef over Pinkeltje:


"Er moet spanning in het verhaal zitten, dat willen de kleine lezers net zo goed als de grote lezers, ze moeten het voor zich zien, mee beleven, maar nooit griezelig, of iets waar ze bang voor worden of zijn. Daarom eten de dieren elkaar ook nooit op, of maken elkaar dood, nooit komt er bloed in voor. Alles is zo simpel, zo geloofwaardig gehouden, dat de kleintjes erin gaan geloven. Maar Pinkeltje blijft het lieve kleine mannetje, dat zo nu en dan erg dom kan doen."


Sinds het verschijnen van de eerste titel van Pinkeltje in 1939 werden zo'n drie miljoen exemplaren verkocht, voor Nederland een ongekend hoog aantal. Vertalingen verschenen onder andere in Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal. In 1978 maakte Harrie Geelen de film Pinkeltje met Aart Staartjes en Wieteke van Dort in de hoofdrol. Corrie Hafkamp maakte een nieuwe versie van het kereltje: Het grote boek van Pinkeltje, met illustraties in kleur van Dagmar Stam. Ook verscheen er in 1994 een video-cassette, waarop Lex Goudsmit uit dit grote boek voorleest.


Hoe geliefd Pinkeltje is in Nederland blijkt uit de veertig scholen en peuterspeelzalen die de naam Pinkeltje, Pinkelotje of Wolkewietje voeren. In Heemstede is een laan naar hem genoemd. Vanaf 1995 is Uitgeverij Van Holkema & Warendorf begonnen alle Pinkeltje delen opnieuw te illustreren en de tekst aan te passen aan de huidige tijd.


Dick Laan overleed op 6 oktober 1973.

Verschenen van deze auteur

De avonturen van Pinkeltje
86 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje en zijn vriendjes
91 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje op reis
87 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje in Artis
86 pagina's
Prijs: €4.99
More >>

Pinkeltje en het grote huis
74 pagina's
Prijs: €6.99
More >>

Pinkeltje op zoek naar Klaas Vaak
92 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje in Madurodam
88 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje gaat naar Pinkeltjesland
80 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje en de flonkersteen
91 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje ontmoet Wolkewietje
0 pagina's
Prijs: €1.99
More >>

Wolkewietje is ondeugend geweest
102 pagina's
Prijs: €1.99
More >>

Een grote verrassing voor Pinkeltje
92 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje en de parels
81 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje en de raket
93 pagina's
Prijs: €1.99
More >>

Pinkeltje en de gouden pen
89 pagina's
Prijs: €5.99
More >>

Pinkeltje en de aardmannetjes
75 pagina's
Prijs: €5.99
More >>