Mary Schoon

Ik ben geboren midden in de winter van 1955 in Akersloot. Dat is een klein dorp aan het Alkmaardermeer. Ons huis stond vlak bij het water en op mooie zomeravonden zwommen we vaak. In de strenge winter van 1963 heb ik op datzelfde Alkmaardermeer leren schaatsen. Achter een stoel, want zo ging dat in die tijd. Het hele meer lag dichtgevroren. De vrachtwagens reden zo over het ijs. Dat is daarna nooit meer gebeurd.

Op de lagere school en later op de middelbare maakte ik het liefst een opstel of een boekverslag. Op mijn vijftiende haalde ik mijn typediploma, kocht een typemachine en ging een boek schrijven. Ik stuurde het manuscript op naar een uitgever in Alkmaar, die me heel enthousiast belde en zei dat hij ervoor wilde zorgen dat er elke week een hoofdstuk in de krant zou komen, met een foto van mij erbij. Ik schrok me rot! Ik wilde helemaal niet beroemd worden. Ik vroeg het terug en heb er nooit meer iets mee gedaan.

Na de middelbare school ben ik gaan werken. Ik had vanaf mijn zesde jaar zware migraineaanvallen en verder studeren ging echt niet meer. Ik lag soms wel drie keer per week doodziek op bed. In 1974 ging ik trouwen. Toen ik mijn eerste kindje kreeg, stopte ik met werken. Dat ging toen nog zo. Er waren geen kinderdagverblijven zoals nu.

Waarom ik later weer ben gaan schrijven? Omdat ik toch meer wilde doen dan alleen maar huisvrouw zijn. Maar mijn vier kinderen waren nog klein, en mijn man was vanwege onze drukke supermarkt weinig thuis. Dus ik moest iets verzinnen wat ik thuis kon doen. Ik vroeg een proefles aan voor pedicure. Oh, help! Toen ik al die plaatjes met vergroeide teennagels, schimmels en eeltplekken zag, liepen de rillingen over mijn rug. Niks voor mij. Journalist! Dat was het! Dan zou ik alle dagen heerlijk kunnen schrijven. Meteen besefte ik dat dat ook niet ging. Als journalist moet je de deur uit. Ik durfde mijn drukke gezin nog niet alleen te laten. Wij hadden ook nog een hond, een kat, een geit, een potlam, eenden, een konijn en cavia's. Maar verhalen schrijven kon ik wel gaan doen! Dat gaat immers altijd en overal! Eerst volgde ik een schriftelijke cursus. Daarna ging ik schrijflessen volgen bij Script in Amsterdam.

In de tijd dat mijn kinderen nog op de basisschool zaten, gaf ik daar dramales. Later ben ik ook gaan regisseren. Elk jaar studeerde ik samen met de ouders van de leerlingen een kerststuk in als verrassing voor de kinderen. In die tijd ben ik zelf toneelstukken gaan schrijven. In 1990 kwam mijn eerste stuk uit. Inmiddels zijn dat er vijftien en worden ze overal in Nederland, Belgie en Duitsland gespeeld.

Daarna ben ik kinderboeken gaan schrijven. En in 2000 kwam mijn eerste kinderboek uit. Ik schrijf graag over dingen die me bezighouden. Zo heb ik Foute Boel bedacht omdat ik het stiekem zonde vind dat die dure doodskisten verbrand worden. Later heb ik gehoord, dat wat ik verzonnen heb, in Amerika echt gebeurd is! En het boek Hondsbrutaal heb ik bedacht naar aanleiding van een nieuwsuitzending op SBS6. Frommel zou eerst een kaboutertje worden. Maar omdat er al zo veel kabouterboeken zijn, heb ik er een soort aardappeltje van gemaakt. En de heksenboeken schreef ik omdat ik heksen leuk vind. Ik ben dol op sprookjes, en ik ben ook een grote fan van de Efteling. Vooral van het oude Anton Piekplein.

Kinderen vragen wel eens welk boek ik het mooist vind. Eerlijk, ik weet het niet! Heksenfratsen vind ik erg leuk, maar Heksenheisa ook. Frommel vind ik enig en Foute Boel, Hondsbrutaal en Paardenkoorts zijn superspannend en waren heerlijk om te schrijven! Paardenkoorts heb ik geschreven omdat ik bijna net zoiets heb meegemaakt! Eigenlijk is elk boek een kindje van je. En je vindt al je kinderen toch even lief?

Mijn lekkerste eten is: stoofpeertjes met een gehaktbal, rode bietjes en koolraapjes.
Mijn favoriete auteurs zijn: Jan Wolkers, Godfried Bomans, Kees van Kooten, Roald Dahl en Paul Biegel. Mijn hobby's zijn: tuinieren, lezen, en toneelspelen. Maar het allerliefste zit ik te schrijven! Wil je nog meer over mij weten, kijk dan op: www.maryschoon.nl

Verschenen van deze auteur

Paardenkoorts
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Foute boel
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Frommel
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Heksenheisa
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Heksenfratsen
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Heksentoeren
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Heksenstreken
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Hondsbrutaal
0 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Heksenherrie
56 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Driedubbele heksenpret
165 pagina's
Prijs: €11.99
More >>

Heksenheibel
88 pagina's
Prijs: €7.99
More >>

Heksenfratsen
0 pagina's
Prijs: €10.99
More >>

Heksenheisa
0 pagina's
Prijs: €11.25
More >>

Hondsbrutaal
0 pagina's
Prijs: €12.75
More >>

Foute boel
0 pagina's
Prijs: €12.75
More >>

Heksenstreken
0 pagina's
Prijs: €10.99
More >>