Lovende reacties voor De reis van Syntax Bosselman

()

Het nieuwste boek van Arend van Dam, De reis van Syntax Bosselman, wordt geweldig ontvangen. De eerste recensies zijn binnen en deze liegen er niet om! ‘Van Dam overstijgt hiermee zijn gebruikelijke werk. De reis van Syntax Bosselman is een wijs en bij vlagen indrukwekkend kinderboek over een gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen.’ aldus Pjotr van Lenteren in de Volkskrant. Hij geeft het boek vier sterren!

Ook vanuit de boekhandel druppelen de eerste enthousiaste reacties binnen:

‘Arend van Dam schreef een jeugdboek over slavernij. Dit boek zou iedereen moeten lezen. Hij vertelt het verhaal van Syntax Bosselman, gelardeerd met geschiedenisverhalen en als toegift telkens zijn eigen ontdekkingstocht over dit onderwerp. Heb het nu bijna uit en hoe gek het ook klinkt je kunt en wilt het boek eigenlijk niet wegleggen! @arendvandam #goudengriffel2019?!!’ Marijn Staps, boekhandel Quist in Bergen

‘Arend van Dam schreef al een flink aantal stevige boeken vol met leerzame verhalen over geschiedenis, aardrijkskunde, cultuur en natuur. In zijn nieuwste boek behandelt hij het slavernijverleden van Nederland. Naast de vele verhalen boordevol informatie vertelt Arend ook hoe zijn zoektocht naar die informatie verlopen is, een geweldige toevoeging! Het boek is geïllustreerd met fijne tekeningen van Alex de Wolf en daarnaast is er veel (historisch) fotomateriaal in opgenomen. Al met al is het een indrukwekkend, lijvig en prachtig boek over een moeilijk en belangrijk onderwerp. Een absolute must-read voor kinderen vanaf 10 jaar.’ Dorothé Cras, Utrechtse Kinderboekenwinkel

De reis van Syntax Bosselman

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis.

Spreekbeurtpakket & lesbrief 

De reis van Syntax Bosselman is uitermate geschikt voor het onderwijs. In samenwerking met Arend van Dam is er, speciaal voor leerlingen in groep 7 en 8, een spreekbeurtpakket samengesteld door de uitgeverij. Het spreekbeurtpakket kan gebruikt worden bij zowel spreekbeurten over de slavernij als boekbesprekingen over De reis van Syntax Bosselman. Het spreekbeurtpakket is hier te downloaden. 

In samenwerking met Van Dam wordt ook een lesbrief ontwikkeld bij De reis van Syntax Bosselman. Deze zal binnenkort verkrijgbaar zijn. De lesbrief zal hulp bieden bij het behandelen van het onderwerp slavernij en/of dit boek in de les. Het boek bevat goede onderwerpen om over te lezen en in de klas verder te praten.