In memoriam - Odette Schoonenberg

()

Tot ons grote verdriet vernamen wij dat onze geliefde en bijzondere auteur Odette Schoonenberg is overleden. Odette maakte met ons het kookboek A spoonful of love, naar aanleiding van haar bijzondere relatie met voeding, in combinatie met haar ervaring als ex-kankerpatiënt. Haar recepten werden allemaal zorgvuldig gecheckt door haar radiotherapeutisch oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek, die ook het voorwoord schreef.

Het zag er zo mooi uit voor Odette toen we een half jaar geleden haar kookboek lanceerden. Ze was al geruime tijd schoon verklaard en kwam keer op keer goed ‘door de APK’, zoals zij haar driemaandelijkse ziekenhuiscontroles noemde. Het is onbevattelijk dat het er slechts zes maanden later zo anders voor is komen te staan. De ziekte kreeg haar opnieuw in de greep en dit keer helaas zonder mooi einde.

Ook al is Odette er nu zelf niet meer, als een paal boven water blijft haar boodschap staan: zorg goed voor jezelf, en probeer, óók als dat lastig is vanwege de behandelingen of de gevolgen daarvan, met aandacht te blijven eten. Eten verbindt, en kan zorgen voor kracht en geluksmomenten. Zelfs als je smaak verandert door behandelingen, kun je van voeding genieten. Zoveel mensen heeft zij met A spoonful of love een hart onder de riem weten te steken; de bedankberichtjes stroomden dagelijks bij haar binnen.

 

Wat hadden wij graag nog veel langer samengewerkt met Odette! Zij was een sprankelende, stoere en sterke vrouw, boordevol energie en plannen. Een echte verbinder met een scherp oog voor haar omgeving. Haar overlijden maakt ons verdrietig en verslagen. Tegelijkertijd kijken we met trots naar haar prachtige boek en zijn we enorm dankbaar dat we haar hebben leren kennen, en dit bijzondere project hebben kunnen maken.