Definitieve omslag boek 'Ik ben Malala' bekend gemaakt

()

Onlangs is het embargo opgeheven voor het definitieve omslag van het boek Ik ben Malala dat op 8 oktober wereldwijd verschijnt. In Ik ben Malala vertelt Malala Yousafzai, het vijftienjarig meisje dat op 9 oktober 2012 van zeer dichtbij in het gezicht wordt geschoten door een Talibanstrijder, haar opmerkelijke verhaal.

Er werd een aanslag op haar gepleegd omdat ze het lef had tegen de Taliban in te gaan. Ze overleefde de gewelddadige aanslag en dit boek brengt haar schokkende verhaal en haar oproep voor het recht op educatie en gelijke rechten, niet alleen voor meisjes in Pakistan, maar wereldwijd.

Nominatie Nobelprijs voor de Vrede

Na de aanslag op haar leven wordt Malala al snel het wereldwijde symbool van vreedzaam protest en de strijd voor onderwijs voor iedereen. Ze is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede; de jongste genomineerde ooit. Malala: 'Ik hoop dat dit boek mensen over de hele wereld bereikt, zodat ze zich realiseren hoe moeilijk het voor sommige kinderen is om onderwijs te krijgen. Ik wil me inzetten voor de campagne om elke jongen en elk meisje op school te krijgen. Dat is hun universeel recht.'

Memoires

In haar memoires vertelt Malala in haar eigen woorden wat er die beruchte dag is gebeurd en over haar volharding om zich niet te laten intimideren door de extremisten. Haar ontroerende en inspirerende verhaal gaat ook over haar familie, die haar deze opmerkelijke moed gaf.

"Ik kom uit een land dat om middernacht is gesticht. Toen ik bijna dood ging, was het net middag. Het was dinsdag 9 oktober 2012, niet de beste dag want het was midden in mijn schoolexamens, maar als leergierig meisje vond ik die minder erg dan mijn vriendinnen.
We waren net klaar die dag en ik zat stevig ingeklemd tussen mijn vrienden en leraren op de banken van de open vrachtauto die dienst deed als schoolbus. Er waren geen ramen, alleen dik plastic aan de zijkanten dat luid klapperde en te geel en stoffig was om doorheen te kijken. Via de achterkant kon ik nog net een klein beetje van de lucht zien en daarin zag ik een glimp van een vlieger die op en neer ging. Hij was roze, mijn favoriete kleur."

De eerste keer dat de wereld van Malala hoorde was via een anonieme blogpost die ze had geschreven voor de BBC Urdu service, over het leven van een schoolmeisje in een dorp waar de Taliban steeds meer macht kreeg. Haar blog begon van de ene op de andere dag opzien te baren en Malala en haar vader Ziauddin, schoolhoofd en voorvechter van onderwijs voor iedereen, speelden een rol in een documentaire van The New York Times, 'Class Dismissed'. Uiteindelijk kon de identiteit van Malala niet meer geheim worden gehouden en haar vader en zij werden door de Taliban op de dodenlijst gezet.

Vredesprijzen

Sinds de aanslag op haar leven en haar wonderbaarlijke herstel heeft Malala wereldwijd meerdere vredesprijzen gewonnen. Haar vader werkt tegenwoordig als onderwijsadviseur bij de VN en 12 juli is door de secretaris-generaal van de VN uitgeroepen tot Malala-dag. Haar familie heeft het Malala-fonds opgericht, dat zal strijden voor onderwijs en gelijke rechten, niet alleen voor meisjes in Pakistan, maar wereldwijd.

Ik ben Malala wordt op 8 oktober 2013 wereldwijd uitgebracht.