De slavernij in Oost en West

Pepijn Brandon is senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en specialist in de geschiedenis van kapitalisme, oorlogsvoering en Atlantische slavernij.

Hij is universitair docent aan de Vrije Universiteit en doceerde daarnaast onder andere aan de University of Pittsburgh en Harvard.

Amsterdam en de slavernij in Oost en West

Ruim driehonderd jaar lang was de stad Amsterdam een speler in de slavenhandel en slavernij in Oost en West. Maar welke politieke en persoonlijke rol hadden de bestuurders van de stad daar eigenlijk bij? In hoeverre beïnvloedde de slavernij de ontwikkeling van Amsterdam en zijn inwoners? Dienen we de VOC en de WIC in een ander daglicht te plaatsen en de term 'Gouden Eeuw' in twijfel te trekken? En wat voor invloed hadden de keuzes van Amsterdamse bestuurders op de levens van de honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen in Amerika, Afrika en Azië? En tot slot: werkt dit verleden vandaag de dag nog door in de stad?

In Amsterdam en de slavernij in Oost en West probeert een veertigtal experts antwoorden te vinden op dit soort vragen. Aan de hand van toegankelijk geschreven essays laten zij hun licht schijnen over het wereldwijde slavernijverleden van Amsterdam van de zestiende tot de achttiende eeuw, en de betekenis daarvan vandaag de dag.

Waar wilt u De slavernij in Oost en West kopen?

Selecteer een van onderstaande winkels