Buitengewoon bewustzijn

Peter Godfrey-Smith is een gerenommeerd hoogleraar filosofie aan de City University in New York, en hoogleraar wetenschapsgeschiedenis en -filosofie aan de Universiteit van Sydney.

Van zijn hand zijn vier boeken verschenen, waaronder Darwinian Populations and Natural Selection, dat in 2010 werd bekroond met de Lakatos Award voor uitmuntende bijdragen aan de wetenschapsfilosofie. Other Minds werd door NRC genoemd als een van de beste boeken van het jaar en was een New York Times Book Review Editors’ Choice.

Een duik in de fascinerende belevingswereld van de octopus en het ontstaan van het bewustzijn

Octopussen zijn bijzondere dieren. Niet alleen vanwege hun camouflage en tentakels, maar vooral ook vanwege hun intelligentie. Anders dan andere weekdieren tonen ze interesse in hun omgeving en zelfs in de mens. Maar hoe kan het dat de octopus, een dier met weinig sociale interactie, zo slim is?

In Buitengewoon bewustzijn gaat wetenschapsfilosoof en diepzeeduiker Peter Godfrey-Smith in op de vraag hoe de natuur zich bewust is geworden van zichzelf. Zijn zoektocht naar het prille begin van het bewustzijn leidde hem naar de cephalopoden. Terwijl gewervelden hun eigen evolutie doormaakten, ontwikkelden de voorouders van de octopus een eigen intelligentie en zelfs een eigen bewustzijn. In plaats van in een centraal octopusbrein zijn de neuronen verspreid over hun hele lichaam. Sterker nog, de acht tentakels van een octopus leiden een volkomen eigen leven: ze proeven, voelen en bewegen uit zichzelf.

Godfrey-Smith brengt het buitengewone bewustzijn van deze opmerkelijke naaste verwanten in kaart en geeft daarmee een indringende nieuwe kijk op de intelligentie van de octopus – en die van onszelf.

Waar wilt u Buitengewoon bewustzijn kopen?

Selecteer een van onderstaande winkels