Marktplaats

De succesvolle transformatie van een iconisch Nederlands bedrijf 

2009, Marktplaats-kantoor aan het Prins Bernhardplein in Amsterdam.

Marktplaats is al meer dan tien jaar marktleider. Iedereen in Nederland kent Marktplaats en er is geen serieuze concurrentie. Elk nieuw initiatief dat Marktplaats start, lijkt direct succesvol te worden. De aankoop van Marktplaats door eBay in november 2004 blijkt een briljante zet geweest van de Amerikanen.

Dankzij de lancering van mobiele apps in 2010 is het mogelijk te 'marktplaatsen' op momenten en plaatsen waar dat eerder niet mogelijk was, wat leidt tot een enorme boost in het aantal gebruikers. Die gebruikersgroei kan door Marktplaats mooi worden verzilverd door de verkoop van advertentieruimte op de site. En ondertussen is het bedrijf bezig met de technische migratie van de website, een complex proces.

Maar als deze technische migratie klaar is, blijft de blik intern gericht: er is te weinig oog voor de klant en de veranderende buitenwereld. Van een sprankelende start-up verandert Marktplaats in een trage corporatie. Als de eerste serieuze concurrent Marktplaats in de zomer van 2012 aanvalt en de gebruikersgroei vanaf eind 2013 bovendien stagneert, wordt het pijnlijk duidelijk dat er structureel iets moet veranderen. 

Marktplaats vertelt het verhaal van die succesvolle verandering. Het geeft de lezer een uniek kijkje achter de schermen van een iconisch oer-Hollands bedrijf dat dankzij een rigoureuze strategie- en cultuuromslag, met zelfsturende teams en slimme inzet van 'big data' in staat was zichzelf opnieuw uit te vinden.

Annemarie Joosen werkt ruim 5 jaar voor Marktplaats. Na diverse marketingfuncties bij onder meer de Nederlandse Staatsloterij en Madurodam, staat zij sinds 2014 aan het roer van hetmarketingteam van Marktplaats. In 2016 nam Annemarie plaats in het managementteam van Marktplaats als Director of Marketing. Hierbij is zij verantwoordelijk voor de marketing, PR en customer service van Marktplaats en 2dehands.

Olivier van Duijn was ruim 7 jaar CEO van Marktplaats en General manager van ebay Benelux tot zijn vertrek eind 2018. In deze periode groeide Marktplaats en 2dehands.be uit tot leidende e-commerce platformen met maandelijks meer dan 14 miljoen gebruikers. Eerder was Olivier betrokken bij de start-up van Funda en zette hij recruitment sites op voor Reed Elsevier in verschillende Europese landen. Olivier is ook oprichter en eigenaar van Lintberg.com. Na zijn vertrek bij Marktplaats werd hij CEO van Litebit en is hij commissaris bij diverse bedrijven.

Jeroen Jonker Roelants werkt ruim 4 jaar voor Marktplaats, waar hij, als Head of Product, medeverantwoordelijk is voor het verbeteren van de Marktplaats apps en website. Eerder was hij werkzaam bij game developer Spil Games en bij diverse online uitgeverijen.

Waar wilt u Marktplaats kopen?

Selecteer een van onderstaande winkels